"Cine se uită în exterior, visează. Cine se uită în interior, se trezește!" Karl Gustav Jung
Ai grijă de tine…
Ai grijă de tine…

Ai grijă de tine…

MED41

  “Poți căuta prin tot universul pe cineva care să merite dragostea și afecțiunea ta mai mult decât tine și acea persoană nu e de găsit nicăieri.
   Tu însuți, la fel de mult ca oricine în întregul univers, meriți dragostea și afecțiunea ta”.
                                                                                                                                                                        Buddha

Importanța propriei persoane nu este tot timpul primul aspect asupra căruia ne concentrăm atenția. Suntem atât de preocupați să avem grijă de oamenii dragi, de copii, părinți, prieteni încât uităm să ne acordăm suficientă atenție.

Acesta este un adevăr crud pe care îl realizăm doar în momentul în care corpul începe să ne tragă semnale de alarmă. De la afecțiuni fiziologice, la dezechilibre alimentare și stări emoționale tranzitorii, toate ne atrag atenția asupra faptului că, trebuie să ne îngrijim mai mult pe noi înșine.

Suntem atât de suprasaturați cu reclame de genul: Mănâncă sănătos, fă mișcare în fiecare zi, consumă fructe și legume, evită consumul excesiv de…ș.a.m.d. încât, avem impresia că ne lovim de niște clișee supraexploatate. Fără să vrem acestea ne desenzibilizeaza, motiv pentru care, orice asftel de sfat vine ca un slogan sâcâitor de care ne-am cam săturat. În acest context, ideea de viață echilibrată pare a fi o utopie de care au parte fie doar călugării budiști, fie cei ce nu prea mult timp liber la dispoziție.

Trăim într-o continuă stare de agitație, mereu obosiți și “sătui” de probleme. Nu ne mai aducem aminte de ultima noapte în care să fi dormit 8 ore, cele 3 mese pe zi sunt: 1 cafea, un covrig și o privire fugitiva în frigider la 11 noaptea iar ultima data când am făcut sport a fost într-o dimineață când am alergat să prindem autobuzul.

E un cerc vicios în care ne învârtim zi de zi cu nelipsita intenție de a schimba lucrurile la un moment dat.

O bună sănătate mentală ne ajută să trăim viața la adevărată ei intensitate. Lipsa anxietății, a stresului și a stărilor depresive sunt cheia pentru menținerea unor relații personale și profesionale bune, luarea deciziilor corecte și depășirea situațiilor problematice. Îți oferă sentimentul de bine și de forță interioară.

Secretul stă însă în organizare. O viață echilibrată nu presupune un efort considerabil de timp și resurse financiare, presupune atenție și o bună auto-disciplină. Micile schimbări pe care le presupune au însă avantaje considerabile:

Unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie să le luăm în considerare este programul de somn:

A dormi nu este o activitate opțională, cu toții știm asta. Ceea ce nu luăm în considerare este faptul că, pentru a beneficia de efectele pozitive ale somnului trebuie să dormim între 7 și 8 ore în fiecare noapte și să avem aproximativ același orar de adormire și de trezire. Orele nedormite pe parcursul săptămânii se acumulează și în acest fel determină o stare continuă de oboseală. Persoanele care dorm în medie 5 ore pe parcurs de 3-4 zile sunt predispuse accidentelor, rănirilor involuntare, întâmpină dificultăți de concentrare, au eficientă redusă și manifestă un grad ridicat de agresivitate.

Alimentația:

Este inutil de menționat faptul că, corpul nostru are nevoie de vitamine, glucide, proteine, lipide etc. pentru a funcționa corespunzător. Însă, proporția acestora și momentul asimilării diferă în funcție de necesitățile fiecăruia. Un program alimentar bine structurat ne da o stare fizică și psihică bună. Mesele luate la apoximativ aceleași ore în fiecare zi ne ajută să păstrăm nivelul optim de energie pe parcursul întregii zile.

Sport sau mișcare în aer liber:

Cuvântul sport ne duce, pe cei mai mulți dintre noi, cu mintea la istovitoarele ore petrecute în sala de sport, ce sunt “ușor” neplăcute. Sportul nu trebuie să însemne neapărat asta. O plimbare de 30 de minute pe zi în aer liber, pe care reușim să o integrăm în programul zilnic poate fi suficientă.

Efectele benefice pe care le are sportul asupra stării mentale includ: reducerea anxietății, a stresului și a depresiei, creșterea capacității de concentrare, creșterea încrederii în sine, în final o stare de bine generală.

Aceste 3 aspecte trebuie luate în considerare ca având o importantă majoră în viață noastră. Ele trebuie echilibrate astfel încât să răspundă nevoilor individuale și incluse în programul zilnic.

Un ultim aspect ar fi acordarea timpului pentru activitățile ce ne provoacă plăcere. Fie că acestea vin din sfera cunoașterii ori cea a bunăstării fizice, este esențial să le acordăm timp zilnic, în măsură în care este posibil.

Orice fel de disfuncționalitate în cele menționate mai sus necesită o atenție deosebită. Fie că sunt probleme de ordin alimentar, ale somnului sau a capacității fizice de a face mișcare, trebuie să căutăm ajutorul necesar pentru a le depăși având ca scop final obținerea stării de bine atât mentala cât și fizică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *