"Cine se uită în exterior, visează. Cine se uită în interior, se trezește!" Karl Gustav Jung
Psiholog De Buzunar
Terapie de cuplu și de familie

Terapie de cuplu și de familie

Unul dintre principalele motive pentru care oamenii caută ajutorul unui terapeut este nevoia de ajutor în abordarea relațiilor intime sau cu persoane foarte apropiate. Deși de multe ori consilierea de cuplu și de familie e privita că fiind ceva ce se aplică doar relațiilor aflate în criză, exista multe motive valide pentru care orice cuplu poate beneficia de terapie. Este recomandat să apelați la consiliere încă de la primele seme de dezechilibru, înainte să acumulați sentimente negative unul pentru celalat. Astfel, consilierea vă ajută la întărirea bazelor relației voastre pentru a face față provocărilor. 

Buna comunicare într-un cuplu fericit implica mai multe aspecte: voința de a rămâne deschis către perspectiva partenerului, ascultarea empatica, capacitatea de rămâne obiectiv, capacitatea de a renunță la resentimente și a nu rani persoana de lângă tine, precum și dorința de te implica direct, activ și constructiv în viața celuilalt. 

Majoritatea cuplurilor se luptă cu cicluri repetitive de lipsă de comunicare. Ceea ce urmărim e să întrerupem aceste cicluri pentru a îmbunătăți legătură dintre voi. Abordarea terapiei de cuplu și de familie e activă și empatica, vom oferi spațiu ambilor parteneri pentru a-și exprima părerile și sentimentele. Cu toate că de multe ori consilierea apare într-un moment foarte vulnerabil pentru acele cupluri care simt că însuși continuitatea relației se află în pericol la momentul inițierii terapiei, vom lucra împreună pentru cel mai bun rezultat posibil în aceste circumstanțe. 

Vom folosi o abordare relațională pentru a capătă o înțelegere asupra a ceea ce nu funcționează în parteneriatul vostru, vom explora factorii contextuali, dinamica relațională, trăsăturile individuale, precum și istoricul relației.  

Terapia de cuplu este atât un proces de autocunoaștere, cât și de cunoaștere reciprocă a voastră, precum și a rolului pe care fiecare partener îl are în cuplu, iar terapeutul vă va însoți și vă va susține pe tot parcursul acestui proces, însă implicarea voastră e esențială, iar schimbările le puteți face doar voi!

Cele mai comune motive pentru care oamenii pot căuta o terapie axată pe relații includ:

1. Comunicare

2. Infertilitate

3. Consilierea premaritală

4. Infidelitate

5. Relații netradiționale

6. Separare sau divorț

7. Violență sau abuz

8. Sentimentul că relația stagnează

9. Probleme sexuale

10. Probleme de încredere

11. Probleme în relațiile cu copii