“Angajamentul este ceea ce transformă o promisiune în realitate. Sunt cuvintele care vorbesc cu îndrăzneală de intențiile tale, precum și acțiunile care vorbesc mai tare decât cuvintele.
Înseamnă a-ți face timp când nu ai nici o secundă liberă. Revenind asupra aceluiași moment de fiecare data, an după an după an. Este baza caracterului, puterea de a schimba fața lucrurilor. Este triumful de zi cu zi a integrității în fața scepticismului. “
Abraham Lincoln
Este o povară pentru unii dintre noi. Ne provoacă un nod în gât, o senzație de lipsă de aer. Angajamentul poate înseamna o colivie, dacă nu suntem pregătiți pentru el.
Sunt momente în care, în fața expresiei “pentru totdeauna” rămânem înmărmuriți, palizi și fără scăpare. Aceste cuvinte ne răsună în minte obsesiv și simțim că cineva ne frânge libertatea. Ne tăie aripile și ne limitează posibilitățile.
Posibilități pe care poate niciodată nu le vom încerca, dar ne place să știm că sunt acolo, că ne sunt accesibile. Nu vrem să renunțăm la libertatea noastră, chiar dacă “pentru totdeauna” e ceea ce ne dorim. Simțim că ar fi prea greu să putem rămâne constanți și ne sperie sentimentul de nesiguranță, frica de a eșua în primul rând în fața noastră.
Cine poate face o astfel de promisiune? Cine poate ști ce se va întâmplă în 5, 10 sau 20 de ani?
E imposibil să ne proiectăm în timp atât de departe. “Dacă mă voi schimba? Dacă nu o să mai vreau? Dacă pot ceva mai bun? Dacă voi suferi?”, sunt întrebări care ne macină și datorită lor începem să clădim ziduri între noi și promisiunile care așteaptă să fie făcute.
Frica de angajament este o frică reală. Ea este ușor de remarcat în insecuritatea pe care o manifestăm față de orice fel de alegeri ce presupun implicarea noastră pe termen îndelungat.
A-ți lua angajamentul de a duce un lucru la bun sfârșit sau de a participa activ în realizarea lui, presupune însușirea unei responsabilități pentru care există posibilitatea de a nu fi pregătit.
Sunt situații în care putem refuza cu ușurință să ne implicăm, însă există momente în viață când refuzul nostru poate însemna finalul unei etape la care nu vrem să renunțăm.
Frica de angajament față de căsătorie descrie cel mai bine o astfel de situație.
Nu sunt rare cazurile în care, cupluri solide formate în ani, evită să facă pasul următor. Această situație poate fi generată de o sumedenie de cauze, însă una dintre ele este anxietatea unuia sau ambilor parteneri de a lua o decizie ce presupune respectarea angajamentului de a rămâne lângă persoană iubită “la bine și la greu până când moartea vă va despărți”.
La toate acestea se adaugă și ideea de a aduce un copil pe lume ce va depinde de buna conviețuire și de completa implicare a celor doi.
Presiunea acestei responsabilități provoacă de cele mai multe ori fisuri în stabilitatea cuplului, construiește incertitudini, ne face să ne reevaluăm opțiunile, să alegem să mergem mai departe sau în cele din urmă să cedăm.
Frica poate fi indusă de traume precedente, de momente de suferința, de eșecuri în relațiile anterioare, de un mediu parental neprielnic sau pur și simplu de nesiguranța. Frica de angajament poate, într-o clipă dărâma tot ce s-a constuit cu grijă pe parcursul timpului. Mai mult decât atât, ea poate creea o anxietate atât de puternică legată de acest eveniment ce va duce încet spre o existența solitară, rigidă, rece.
Frica de angajament, poate avea un fundament real iar insecuritățile pot fi rezultatul unei incompatibilități între cei doi parteneri, un sistem de securitate format cu scopul de a ne avertiza că alegerea nu este tocmai potrivită pentru noi.
Însă, dacă valorile noastre indică faptul că această frică poate fi irațională este momentul să luăm măsuri:
Eliberează-te de experiențele negative anterioare
Situațiile cu care ne întâlnim în viață pot fi asemănătoare însă, asta nu ne asigură că rezultatul va fi același. Fie că vorbim de o relație de cuplu sau de o situație ce ține de viața individuală, este în puterea noastră să schimbăm lucrurile.
Evaluează-ți foarte bine opțiunile
Cântărește-ți bine decizia luând în vedere toate aspectele: pozitive și negative. O modalitatea foarte utilă este de a le nota pe o foaie de hârtie pentru a le putea privi în ansamblu și pentru a putea defini consecințele oricărei decizii luate.
Încearcă să identifici fricile reale de cele provocate de tine însuți
Tindem să ne creem scenarii care, de multe ori nu se vor întâmpla niciodată. În momentul în care ne este frică, vrem să luăm în considerare toate posibilitățile ce ne pot provoca neplăceri dar dacă le cântărim foarte bine putem să le identificăm pe cele ce au șanse mai mari de a se întâmplă în defavoarea celor nerealizabile.
Fii deschis(ă)
Discută despre frica ta într-o manieră în care să fii înțeles și care nu rănește persoana de langă tine și caută să accepți suportul oferit de cealaltă parte
Caută ajutor
Dacă simți că frică de angajament te depășește și crezi că ai nevoie de îndrumare pentru a depăși acest moment, îndreaptă-ți atenția spre un ajutor specializat.